Borstvoeding
Borstvoeding is de aanbevolen voeding voor pasgeboren baby’s. Borstvoeding biedt naast fysiologische ook psychologische voordelen.
Aanbeveling:
* Uitsluitend borstvoeding gedurende minstens de eerste 6 levensmaanden verdient actieve aanbeveling. Bijvoeden met suikerwater of kunstvoeding tijdens de eerste levensdagen wordt afgeraden
* Bij uitsluitend borstvoeding is bijvoeding voor de leeftijd van 6 maanden overbodig
Voorbereiding tijdens de zwangerschap
Vrouwen die goed voorbereid werden tijdens de zwangerschap kunnen zich een goed beeld vormen van wat gaat komen, en gaan aan aangename borstvoedingsperiode tegemoet
Als lactatiekundige biedt ik jullie een aantal borstvoedingsconsultaties aan. Tijdens de infosessie kan ik je vragen beantwoorden. Met behulp van een borstvoedingspop kan je het aanleggen van je kindje al eens oefenen, dit ondersteunt met gericht advies. Ik doe ook mijn best om de meest wetenschappelijk en duidelijk onderbouwde adviezen te geven die bijdragen tot een goed borstvoedingsbeleid.
Meer en meer moeders kiezen voor borstvoeding. Het is het mooiste wat je je baby kan geven. Toch is het niet altijd vanzelfsprekend om borstvoeding van in het begin goed te laten verlopen. Indien je borstvoeding geeft, maar het loopt niet zoals je had verwacht, kan je beroep doen op de lactatiekundige. De redenen kunnen heel uiteenlopend zijn, maar ook voor steun en aandacht kan ik veel voor jou betekenen. Bij welke problemen kan je op mij als lactatiekundige beroep doen?
* Normale fysiologie van de borstvoeding leren begrijpen tijdens de zwangerschap met het oog op een goede start na de geboorte (prenatale les 1 borstvoeding)
* Begeleiding de eerste dagen na de geboorte om een goede aanlegtechniek aan te leren (prenatale les 1 en 2)
* Tepelkloven en pijn bij het drinken (komt aan bod in prenatale les 2)
* Begeleiding van borstvoeding bij een premature baby bij ontslag uit het ziekenhuis (prenatale les 2)
* Afleren gebruik tepelhoedje (prenatale les 2)
* Problemen zoals stuwing, verstopte melkklieren, aanlegproblemen (prenatale les 2)
* Borstontsteking (prenatale les 2)
* Relacteren (terug beginnen met borstvoeding nadat men gestopt is na een bepaalde periode)
* Verminderde melkproductie, trage gewichtstoename
* Te veel melkproductie
* Onrust aan de borst, moeilijke nachten
* Borstvoeding bij meerlingen
* Ongerustheid tijdens de borstvoedingsperiode
* Afkolven: uitleg toestellen, begeleiding
* Spenen of overgang naar vaste voeding