







Wat houdt mijn beroep als vroedvrouw in?
De vroedvrouw is een deskundige op het gebied van zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Zij is medisch geschoold en dé expert bij uitstek om de normale zwangerschap en bevalling en het normale kraambed te begeleiden. Meer en meer vroedvrouwen bieden ook zorgen vóór de zwangerschap. U kan bij de vroedvrouw terecht met vragen over fertiliteit en familieplanning.
Voor de bevalling
Tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode controleert de vroedvrouw de gezondheid van moeder en kind. Na een grondige, zelfstandige opleiding van 3 jaar is de vroedvrouw door haar medische kennis bevoegd om de juiste onderzoeken te doen en adviezen te geven. Ook wanneer de zwangerschap niet zo vlot verloopt door het optreden van complicaties of wanneer de zwangerschap misschien eindigt in een miskraam, kan de vroedvrouw je met empathie verzorgen en begeleiden. Zij verwijst je, indien nodig, door naar de gynaecoloog. De vroedvrouw streeft naar een optimale samenwerking met andere beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg om je steeds de beste zorgen te kunnen aanbieden. Ook als de zwangerschap of de bevalling anders lopen dan verwacht en het wiegje leeg blijft, kan de vroedvrouw heel wat voor jou betekenen. De vroedvrouw kan ook extra ondersteuning bieden wanneer je – al dan niet gepland – de zorg voor je kindje op jonge leeftijd opneemt of als je er alleen voor staat.
Tijdens de bevalling
Voorts begeleidt en ondersteunt de vroedvrouw je ook bij de bevalling zelf. De vroedvrouw staat je bij zowel bij de keuze voor een thuisbevalling als bij een bevalling in het ziekenhuis of in een geboortehuis.
Na de bevalling
De vroedvrouw neemt ook de medische zorgen op zich na de geboorte en biedt steun en informatie aan (kersverse) ouder(s) in de kraamperiode, onder andere bij begeleiding van borstvoeding. Dit kan zowel thuis als in het ziekenhuis.
De vroedvrouw benadert zwangerschap, bevalling en kraamperiode vanuit een holistische filosofie. Dit betekent dat zij naast de medische controles ook ruime aandacht besteedt aan de psychologische, emotionele en sociale aspecten van zwanger zijn, bevallen en van de kraamtijd. De vroedvrouw is dus niet enkel een medisch deskundige, maar begeleidt aanstaande ouders tevens door het geven van informatie en ondersteuning. Daarnaast is de vroedvrouw ook een vertrouwenspersoon en een warm rustpunt, een zeer belangrijk gegeven tijdens deze heel bijzondere periode in je leven!
Vanaf het prille begin:
– Zwangerschapstest,
– medische controle,
– bloedonderzoek (waaronder suikertest en algemene bloedwaarden, urine onderzoek, beluisteren van harttonen en het bepalen van de ligging van de baby, afnemen test GBS)
Individuele zwangerschapsbegeleiding:
– voorbereiding op de bevalling
Voorbereidende infosessies omtrent:
– fles- of borstvoeding, babybadje, arbeid en bevalling
– onderwerpen naar eigen behoefte
Zwangerschapsmassage
Begeleiding tijdens de weeën
Postnatale opvolg:
– na poliklinische bevalling
– na kortverblijf materniteit (opvolging van gewicht, ongemakjes van de mama, tips bij alle soorten voeding; en bijwonen voedingsmoment, hielprik)