Individuele zwangerschap
Naast prenatale infosessies kan je ook voor individuele consultaties bij mij terecht.
Tijdens een eerste consultatie bespreek ik de mogelijkheden en het verloop van de controles. Bij het eerste huisbezoek worden reeds de verschillende parameters gecontroleerd (bloeddruk, urine, zo nodig bloedonderzoek,… Vanaf ongeveer 12 weken zwangerschap kan ik het hartje van je baby beluisteren.
Ik volg ook de groei op van de baby door het opmeten van de buik en vanaf 28 weken kan ik de ligging van het kindje bepalen. Tijdens elk prenataal huisbezoek controleer ik of uw zwangerschap goed verloopt (meten van de bloeddruk, urineonderzoekje, groei van de baby bepalen door opmeten van de buik, harttoontjes beluisteren, ligging van uw baby bepalen, bloedonderzoek waaronder suikertest of algemene bloedwaarden, afnemen van de wisser voor het bepalen van de groep B streptococc. ). Daarnaast neem ik de tijd om vragen te beantwoorden en om eventuele bezorgdheden te bespreken. Bij problemen stuur ik door. De consultaties bij de gynaecoloog wisselen af met die van mijn praktijk. De medische opvolging van je zwangerschap wordt door je ziekenfonds volledig vergoed.
Prenatale lessen
De prenatale lessen gaan steeds persoonlijk in eigen vertrouwde omgeving, bij jullie thuis door. Ze bereiden jou en je partner voor op de bevalling, borstvoeding en babybadje. Eigen onderwerpen kunnen eveneens aan bod komen. Zo help ik jullie om van de bevalling een unieke gebeurtenis te maken waar je later met een positief gevoel kan aan terugdenken.
Voor de infosessies worden geen extra bijdragen gevraagd. Ik regel alles met je ziekenfonds via de derdebetalersregeling.
Bevalling
Bevallen is een heel natuurlijke gebeurtenis maar ik geloof sterk dat een goede voorbereiding noodzakelijk is. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat er minder angst is en dat je bewuster weet waaraan je je kan verwachten, hoe je als koppel kan omgaan met het hele geboorteproces. Tijdens de bevalling is het belangrijk om je je volledig over te geven aan het proces van weeën en de geboorte. Ik bied prenatale info omtrent arbeid en bevalling, epidurale, inductie (inleiden), (spoed)sectio. Wat is een wee? Hoe kan ik die best opvangen? Wat doe ik als mijn vliezen breken? Juiste perstechniek, mogelijkheden om te ontspannen. Dit gebeurt bij jullie als koppel individueel in jullie vertrouwde thuisomgeving waar info op maat wordt aangeboden. De info is uitgebreider en gaat dieper dan de info-avonden in het ziekenhuis. De partner krijgt uiteraard ook heel veel tips.
Arbeid thuis
Met arbeid worden de eerste uren waarin je lichaam zich voorbereidt voor de geboorte bedoeld. Tijdens deze periode heb je weeën en krijg je ontsluiting. Ik begeleid de arbeid thuis .
Het is niet altijd gemakkelijk om zelf in te schatten of de bevalling begonnen is. Wil je graag in het ziekenhuis bevallen, maar heen- en weer ritten naar het ziekenhuis vermijden, dan kan ik je thuis komen onderzoeken vooraleer je naar het ziekenhuis vertrekt, zo kom je reeds thuis te weten of de bevalling echt begonnen is. Hierdoor is de kans kleiner dat je te vroeg naar het ziekenhuis vertrekt.
Veel vrouwen willen in het ziekenhuis bevallen maar het eerste deel van de bevalling, de arbeid dus, deels thuis, in hun eigen vertrouwde omgeving beleven. Ik kom dan bij je thuis, het verloop van de arbeid controleren en het hartje van de baby beluisteren. Ik bied dan aan jou en je partner ondersteuning bij het opvangen van de weeën. Zodra de ontsluiting vordert, geef ik aan wanneer het tijd is om rustig naar het ziekenhuis door te gaan.. op die manier kan je langer in je eigen vertrouwde omgeving blijven, wat het verloop van de bevalling en de pijnbeleving positief beïnvloedt. Als je dat wenst begeleid ik jullie tot aan de verloskamer om de reeds gevolgde arbeid door te geven aan de vroedvrouw van het ziekenhuis.
Heel veel bevallingen beginnen ’s nachts, ik laat hierbij ook weten dat ik 24u op 24u, 7d op 7d beschikbaar ben als we op voorhand duidelijk hebben afgesproken de arbeid thuis op te volgen. Wachtvergoeding vraag ik niet.
Kraamtijd
Naar aanleiding van de verkorting van de ligdagen in het ziekenhuis, voel ook ik de oproepen stijgen. Indien mogelijk zou het fijn zijn indien jullie reeds met mij al contact opnemen tijdens de zwangerschap. Ik reken geen administratieve kosten aan indien dit niet gebeurt.
Na de bevalling breekt er een bijzondere periode aan. Een periode vol verwondering voor het nieuwe leven in jullie gezin. Ook een tijd met veel veranderingen en vele vragen hieromtent. Ik bied antwoord op deze vragen en ondersteun waar nodig gedurende het eerste levensjaar van jullie kindje. Ben je poliklinisch bevallen dan kom ik naar noodzaak de eerste dagen regelmatig bij jullie thuis. Ik neem de medische opvolg van mama en baby op mij en beantwoord al je vragen. Na de eerste week kan ik verderop in de kraamtijd nog steeds nazorg bieden indien nodig.
Zijn er vragen na ontslag uit het ziekenhuis? Ook na een ziekenhuisbevalling als ik je prenataal niet heb bezocht kan je op mij beroep doen. Ik kom dan zo nodig bij jou op huisbezoek. Last van het knipje of scheurtje, vragen over de voeding van je kindje, troosten bij huilen, babyslaapjes, … Voor al deze en eveneens andere vragen kan je steeds bij mij terecht.
Elke mama heeft na de bevalling recht op een aantal huisbezoeken. Je hebt hiervoor geen voorschrift van een arts nodig. Ik werk met derde betalers systeem, waarbij je mij niks hoeft te betalen. Een kleefvignet van de mutualiteit is voldoende.
Je kan dus beroep op mij doen tijdens het volledige eerste levensjaar van je kindje.
Kunnen we vrijblijvend kennis maken?
In mijn praktijk kunnen jullie altijd een afspraak inplannen om kennis te maken. Kosteloos en geheel vrijblijvend. Dit kan zelfs al wanneer jullie nog niet in blijde verwachting zijn! Bel of mail even en ik plan jullie graag in voor een kennismakingsgesprek.
De kracht van vroedvrouwen
Vroedvrouwenzorg is een antwoord op het verhoogd aantal keizersneden in Vlaanderen in 2014. De natuur haar werk laten doen en enkel ingrijpen wanneer er een goede reden voor is, zijn immers waarden die vroedvrouwen vooropstellen.
Op 31 juli 2015 lanceerden we tijdens een persconferentie in het UZ Brussel het filmpje ‘De kracht van vroedvrouwen’. Met dit filmpje willen we de kracht die vroedvrouwen aan vrouwen kunnen geven extra in de kijker zetten.